Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
24330
post-template-default,single,single-post,postid-24330,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

MISIR VE MISIRLI TARİFLER

Yaz aylarının sevilen ve kış boyu özlenen lezzetlerinden biri olan mısır yaklaşık 1600 yıllık geçmişe sahip bir tarım bitkisidir. Amerika kökenli mısır, önceleri “mısır buğdayı” ya da “mısır darısı” olarak anılırdı ancak zaman içinde kısaltılarak mısır adını aldı. Her ne kadar ağırlıklı olarak insan gıdası ya da hayvan yemi olarak kullanılsa da aslında endüstri alanında da kullanımı vardır; kâğıt yapımında, küçük hasır el işlerinde mısır hammadde olarak kullanılabilir. Gelişen teknoloji ve artan üretim miktarına bağlı olarak özellikle son yıllarda biyoyakıt üretiminde kullanılması oldukça şaşırtıcıdır. Bu yazımızda Antarktika hariç hemen hemen dünyanın her yerinde tarımı yapılabilen mısırla yapılan nefis tariflerden bahsedeceğiz ancak öncesinde kısa birkaç bilgi ile yazımıza başlayalım.

Pek çok rahatsızlığın tedavisinde kullanılır

Mısırın içeriğinde bulunan B1 vitamini hafızanın güçlenmesini sağlar hatta alzheimer hastalığına karşı koruyucu özellikte olduğu düşünülür. Ani şeker yükselmelerini engellemesi, kalbi güçlendirmesi ve sindirim dostu olmasının yanı sıra içerdiği magnezyumla depresyonun olumsuz etkilerine karşı da güçlü bir savaşçı olduğu bilinir. Ancak kronik rahatsızlığınız varsa olası yan etkilere karşı, günlük rutininize eklemeden önce doktorunuza danışmanızda yarar olacaktır.

Diyet dostudur

Çorbalarda, salatalarda, yemeklerde kullanılan mısır aynı zamanda diyet yapanlar için de sağlıklı ara öğünlerden biridir. Zengin lif içeriği sayesinde uzun süre tokluk sağlar ve sindirimi kolaylaştırır. Orta boy haşlanmış mısır yaklaşık 120 kalori civarındadır ancak diyet herkese göre değil kişiye özel bir konu olduğu için listenize eklemeden önce bir uzmana danışmanızı öneririz. Mısır sadece sağlığa faydalarıyla değil sofraya katkılarıyla da oldukça meşhurdur. Ana yemeklerden atıştırmalıklara kadar onlarca farklı tarifte karşımıza çıkar; özellikle yöresel lezzetler deyince Karadeniz Bölgesi’nin meşhur mısır ekmeği ilk akla gelenlerdendir.

Mısır ekmeği

Mısır ekmeği, mısır unu ile yapılan ekmek çeşitlerinden biridir. Mısır unu, tuz, süt ve az miktar şeker eklenerek mayalanan ekmek daha sonra fırında pişirilir. Kimyon ya da pul biber gibi baharatlar da isteğe bağlı olarak eklenebilir.

Mısır çorbası

Sevilen çorbalardan mısır çorbası, pratik tariflerden biridir. Un, tereyağı ve sıvıyağla birlikte 5-6 dakika kavrulduktan sonra üzerine süt ve su eklenir. Ardından tencereye mısır ilave edildikten sonra karıştırılır ve isteğe bağlı baharatlar eklenir. İşte bu kadar kolay!

Mısırlı kek

Mısırla şahane kekler ve çörekler hazırlayabilirsiniz. Haşladığınız mısırların fazla suyunu süzün. Ardından mısırları taneler halinde ayıklayın ve hamurun içine gömün. Daha sonra şekil verin ve fırına atıp puf puf olana kadar pişirin. Sadece haşlanmış değil, köz mısırları da hamura ilave edebilirsiniz; köz tadı lezzeti doruklara çıkaracaktır.

Mısırlı deniz mahsullü salata

Daha önce mısırı, deniz mahsulleriyle birlikte tüketmeyi denediniz mi? Karides, midye, ahtapot, kalamar gibi deniz mahsullerini pişirdikten sonra içine haşlanmış mısır koçanlarını atabilir ve üzerine sos ekleyerek şahane bir tabak hazırlayabilirsiniz. Bu benzersiz tarifi mutlaka denemelisiniz!

 4,163 okunma

Derya Ülkar